Søgefelt

Primære faneblade

  Feriebilleder på Facebook kan koste dig forsikringen ved indbrud

  Hvis man på Facebook nærmest indbyder tyven til at begå indbrud i sit hjem, så dækker forsikringen ikke.

  (Læs UPDATE nedenfor!)

  Er man på ferie i udlandet og lægger et billede op på Facebook, så kan der hurtigt være en tyv, der kigger med over skulderen.  

  Og begår tyven indbrud efter at have set ens Facebook-profil, så udbetaler forsikringen ikke nødvendigvis erstatning.  

  Det siger Ole Vidstrup, konsulent hos Forsikring & Pension, der er brancheorganisation for forsikrings- og pensionsselskaberne i Danmark.  

  - Sagsbehandleren skal ved en skadesanmeldelse vurdere, om det, der er foregået, er simpelt uagtsomt eller groft uagtsomt, siger han og uddyber:  

  - Når vi er ude i noget, der vurderes til at være groft uagtsomt, så kan skaden afvises. Hvis sagen i stedet vurderes til at være simpelt uagtsomt, så vil der selvfølgelig være tale om erstatning.  

  Altid en vurderingssag 
  Om den enkelte skadeanmeldelse har karakter af enten grov eller simpel uagtsomhed, vil ifølge Ole Vidstrup altid være en vurderingssag.  

  - Men har man skrevet direkte, at man er væk i 14 dage, og at nøglen ligger under måtten, så er det groft uagtsomt. Det er der ingen tvivl om, siger han. Hvis der i stedet bliver skrevet, at man er i Milano med familien, vil det ikke være at betragte som groft uagtsomt, forklarer Ole Vidstrup.  

  - Et eller andet sted i midten kan man vurdere, at man nu er over i det grove uagtsomme, og så kan man risikere, at skaden bliver afvist, tilføjer han.  

  Politiet: Tænk dig om
  Hos Rigspolitiet har man ikke overblik over, hvor mange indbrud der er sket på baggrund af feriebilleder eller statusopdateringer på Facebook.  

  - Men ligesom andre oplysninger på Facebook kan blive misbrugt på en eller anden måde, så kan feriebilleder selvfølgelig også blive det, hvis man er uheldig, siger kommunikationsrådgiver Thomas Kristensen fra Rigspolitiet.  

  Han opfordrer Facebook-brugerne til at tænke sig om og overveje, hvem der kan se de oplysninger, som fremgår af ens profil.  

  - Det er klart, at jo flere, der kan se de ting, man lægger op, jo større er risikoen for, at det kan blive misbrugt til et eller andet, lyder det fra Thomas Kristensen.  
   

  UPDATE:

  Forbrugerrådet: Selvfølgelig må du fortælle Facebook, du tager på ferie 
  Selvfølgelig må du skrive på Facebook, hvor du er uden at frygte for forsikringen, siger Forbrugerrådet Tænk.  

  - Det må være en svipser her i sommervarmen.  

  Så klar er udmeldingen fra direktør i Forbrugerrådet Tænk, Lars Pram, efter at brancheorganisationen Forsikring & Pension tidligere mandag har advaret om, at feriebilleder på Facebook kan koste dig forsikringen ved indbrud.  

  - Den melding, som forsikringsselskaberne er kommet med, skaber rigtig stor forvirring blandt forbrugerne. Det kan ikke være meningen, at fordi man skriver på Facebook, hvor man er henne, så dækker indboforsikringen ikke, hvis der kommer indbrud, siger Lars Pram.  

  Selvfølgelig må du skrive på Facebook
  Derfor maner direktøren til ro blandt forvirrede danskere, der er på vej på ferie.  

  - Man skal tage det stille og roligt, siger han, og håber på at forsikringsselskaberne vil komme med klarere retningslinjer.  

  - Det er på tide, at forsikringsselskaberne kommer på banen igen og slår det helt klart fast, at selvfølgelig må man gerne skrive på Facebook, hvor man er taget på ferie, eller at man er taget hjem til sin mor og far i weekenden og så dækker forsikringen alligevel.  

  Lav privatindstillinger
  Der er selvfølgelig grænser, og forbrugerrådets direktør opfordrer da også forbrugerne til at tænke sig om.  

  - Man skal altid tænke sig om, når man er på Facebook. Man kan jo sætte sine privatlivsindstillinger, så alle og enhver ikke kan kigge med, råder han. Men Lars Pram tror ikke på, at nogle forbrugere kan finde på ligefrem at skrive, hvor nøglen til hjemmet ligger gemt, som er det eksempel Forsikring & Pension fremhæver.


  Alm. Brand maner Facebook-historie i jorden
  Feriebilleder på Facebook koster ikke forsikringen ved indbrud, som flere medier har skrevet.  

  Bør man være nervøs for muligheden for at få forsikring ved indbrud, hvis man lægger et billede på Facebook fra feriens azurblå søkant?  

  Privatdirektør i Alm. Brand, Pia Holm Steffensen forklarer, hvad der er op og ned i sagen:  

  Er det rigtigt, at man mister retten til indboforsikring, hvis man lægger et billede fra ferien på Facebook?  

  ”Nej, det gør man ikke.”  

  Hvad hvis man fx skriver, at man er taget til London og er væk 14 dage?  

  ”Det er heller ikke nok til, at man ikke får nogen erstatning.”  

  Har i overhovedet nogle af den her slags Facebook-sager?  

  ”Nej. Jeg har ikke hørt om en eneste. Generelt er folk gode til at tænke sig om.”  

  Hvor går grænsen for, hvad man må gøre på Facebook, før man mister retten til indboforsikring?  

  ”Grænsen for hvad man må gøre på Facebook er faktisk helt lig, hvad man må eller gør andre steder. Det man skal tænke i, er at Facebook er et relativt åbent medie, så det man ikke ville genere sig for at gå ned og råbe på det lokale torv, det er der heller noget galt i at lægge op på Facebook. Men én ting er, at man skriver man er taget til London og er væk i 14 dage, det er ikke noget problem. Hvis man til gengæld tilføjer den lille eftersætning, at nøglen ligger under måtten, så er vi ude i det, der hedder grov uagtsomhed, og så er det, at fælden klapper, og man kan risikere, at man ikke får erstatning. Den helt enkle rettesnor er, at man skal tænke over, hvad det er man lægger op på Facebook.  Det, som man ikke har noget imod at fortælle til gud og hver mand uden og risikere, at der bliver tyveri, det kan man også fortælle på Facebook. Alt andet skal man lade være med.”  

  Hvad det typisk folk gør, som kan bringe dem i problemer med at få indboforsikring?  

  ”Det vi oplever, som den største udfordring, og som jeg tror vores kunder oplever som den største udfordring, det er, at når vi har nogle varme dage, som vi har i Danmark i øjeblikket, hvor det er varmt, og det er lummert, der er det meget almindeligt, at så skal vi have vinduerne på klem - også når vi går fra vores hjem. Det er en rigtig rigtig dårlig idé, for det betyder faktisk, at boligen ikke bliver betragtet som forsvarende aflåst, også får man ikke dækket genstande som fx smykker.”


  (Kilde: DR/Ritzau/FinansWatch)