Lønforhandling er altid på dagsordenen. Og måske står du overfor en snarlig forhandling om din løn. Nedenfor giver vi dig tips, råd og vejledning, så du er godt klædt på til din næste lønforhandling.
NB: Læs også '5 gode råd til lønsamtalen', som du finder i menuen til venstre.

De centrale forhandlinger har en klar påvirkning på din løn – der er central lønregulering, og såvel pensionsprocentens størrelse samt størrelsen på overarbejdsbetaling fastlægges her.
Men på trods af det centrale resultat, har du en opgave med at forhandle din løn lokalt med din leder. Hvornår har du sidst gjort det?
Ifølge vores overenskomst fastsættes og reguleres din løn på baggrund af en systematisk vurdering mellem dig og din leder, hvilket sker én gang årligt. I nogle selskaber er lønsamtalen en del af den årlige udviklingssamtale, mens der i andre selskaber er en skreven eller uskreven regel om, at lønsnakken skal tages på et andet tidspunkt.
Hvornår du har lønsamtalen er ikke afgørende, bare du får det gjort. Det er nemlig ikke kun din chef der kan indkalde til en lønsamtale, det kan du også selv gøre: Benyt lejligheden til at vise, at du ikke er bange for at tage et initiativ, og indkald din chef til en lønsnak!
God forberedelse er vigtig
Der findes ingen facitliste for, hvordan din lønforhandling bliver en succes. Men det at være godt forberedt forud for lønforhandlingen, er et rigtigt godt sted at starte. Her er nogle måder, som du kan forberede dig på:
Indsaml relevante oplysninger
Det kan være nyttigt at tage kontakt til din lokale personaleforening, eller til Forsikringsforbundet, for at finde ud af hvor andre med lignende baggrund og kompetencer ligger lønmæssigt. Det kan også være, at du har en god dialog med dine kolleger, og derfor ved hvordan deres lønniveau er. Set i forhold til deres arbejdsopgaver, vil du kunne danne dig et overblik over hvordan du selv ligger lønmæssigt. Med andre ord bør du have styr på din ”markedsværdi”, for jo tydeligere du kan bevise hvad den er, jo større chance er der for at du opnår det du gerne vil.
Afgør med dig selv hvad der er rimeligt og realistisk
En lønforhandling bør ikke sidestilles med en bolighandel, hvor prisen på boligen højst sandsynligt sættes højere end hvad man forventer reelt at få. Et højt og urealistisk forslag vil ikke blive taget seriøst, og det vil kunne skabe en dårlig stemning ved lønsamtalen. På den anden side skal du ikke markedsføre dig selv for billigt. Det er derfor du skal kende din markedsværdi.
Overvej hvilke saglige argumenter du vil bruge
Husk at skrive dem ned. Tænk over hvad der har udviklet dig, hvilke nye kompetencer du har tilegnet dig, notér dine gode præstationer og generelt hvilke arbejdsopgaver du har varetaget siden sidste lønsamtale. Overvej også om du for eksempel har fået mere ansvar, om du har medvirket til at effektivisere arbejdet, eller om du har gennemført et kursus som gavner selskabet. Brug dette som faktuelle argumenter for en lønstigning. Glem ikke de ”bløde værdier”, som kan være med til at synliggøre din samlede værdi for selskabet. Fremhæv det gerne, hvis du f.eks. altid overholder dine deadlines.
Overvej alternative muligheder
Ikke alle lønforhandlinger resulterer i en lønstigning. Derfor bør du overveje nogle alternative muligheder, hvis svaret ender med at blive ”nej”. Alternative ønsker kan for eksempel være, at komme på kurser eller efteruddannelse som selskabet betaler. Du kan også foreslå et engangsvederlag til din løn, som måske er mere ”spiseligt” for lederen.
Giv ikke op
Skulle du få et ”nej” til en lønstigning ved denne lønsamtale, så prøv at bevare optimismen og kom op på hesten igen. Lad din leder vide, at du er motiveret, har ambitioner for fremtiden og gerne vil udvikle dig. Spørg ind til hvad der skal til for, at du kan komme videre og hvilke områder, projekter eller lignende, du skal involvere dig i for, eksempelvis, at få mere ansvar. Kort sagt - hold din leder ”til ilden”. Foreslå eventuelt at I tager en opfølgende snak seks måneder senere, såfremt du får tildelt et nyt arbejdsområde eller lignende. Eller foreslå at du får en garanteret lønstigning efter en aftalt tidsperiode, når du har bevist hvad du kan. Det vil synliggøre for din leder, at du er seriøs og har noget at byde på.
Forvent dig en vis modstand og vær tålmodig
Ofte vil din chef ikke kunne give dig svar straks, så aftal evt. en tidsfrist for, hvornår du skal have en tilbagemelding. Tænk over hvilke indvendinger og modargumenter din chef kan tænkes at komme med, og forbered svar på dem.
Tro på dig selv – og få støtte
Ender du med at få afslag og er det din klare opfattelse at dette ikke er rimeligt, så bør du kontakte din personaleforening eller Forsikringsforbundet’s sekretariat, for at få afklaret om din sag er urimelig. Her kan du bede om hjælp til at blive klogere på hvad andre med et tilsvarende uddannelsesniveau, erfaringsgrundlag og ansvarsområde/arbejdsområde tjener. Bed også din leder om at give dig en skriftlig begrundelse for afslaget, så du er helt klar over hvad baggrunden for afslaget er. Og hvad der skal til for at opnå et højere lønniveau.
Kort sagt: giv ikke op på trods af et ”nej” når du forhandler. At sætte sig tilbage med korslagte arme og opgive, fører under ingen omstændigheder til en lønstigning. Hold din leder til ilden og tag kampen op igen. Og benyt den mellemliggende tid til, at bevise at du er dit krav værd.
Sidst men ikke mindst, så tro på dig selv. For hvis du ikke gør det, kan du heller ikke forvente at din arbejdsgiver gør det.
Held og lykke med din lønforhandling og del gerne dine egne erfaringer og tips via kommentar-feltet nedenfor.