Søgefelt

Primære faneblade

  Brug netværk til din jobsøgning

  Rigtig mange har svært ved at komme i gang med at skabe netværk og med ’at netværke’.

  Hvad er et netværk, og hvad har man at byde ind med, hvis man står mellem job?

  Du skal bruge netværk til din jobsøgning, og det er ganske simpelt for rigtig mange jobs i dag besættes med ansøgere, der er fundet gennem netværk. Hvis du tænker tilbage på tidligere jobs, har du måske også selv fået nogle af dine job ved hjælp af dit netværk, eller du har selv hjulpet en bekendt med et godt tip som førte til deres næste job. Hvis du lærer at bruge dit netværk optimalt, er du kommet meget tættere på dit næste job. Det er egentlig ikke så underligt for det er afsindigt dyrt at ansætte forkert. Af samme grund, vælger mange arbejdsgivere at ansætte en de kender, eller har fået anbefalet. Når man ansætter en, man kender eller har fået anbefalet, virker risikoen ganske enkelt mindre.

  Det bliver derfor ekstra vigtigt at sørge for, at få kommunikeret sine karrieremål ud i netværket. Kan dit netværk ikke hjælpe dig direkte med at opnå dine mål, kender de garanteret nogen, der kan.

  Hvad er et netværk?

  Dit netværk er alle dine bekendte og deres bekendte, og jo længere, du har været på arbejdsmarkedet, jo større er dit netværk blevet. Det kan godt være, at du ikke har haft kontakt med en tidligere ven/kollega i lang tid, men han eller hun vil helt sikkert blive glad for at høre fra dig.

  Vi har alle en omgangskreds af familie, venner, bekendte, kolleger osv. Når vi i dag taler om netværk, handler det om, at vi bevidst kortlægger og drager fordel af de personer, som vi er i kontakt med privat og professionelt.

  Hvem er i dit netværk?

  Det er en god idé at kortlægge dit netværk: Hvem kender du og hvem kender de? Dit netværk er alt fra gamle skolekammerater eller kollegaer, til dine venner på Facebook og naboen. Sørg for at få skabt dig et overblik, så du bedst muligt kan overskue, hvem du har brug for at komme i kontakt med i forskellige professionelle relationer.

  Stil dig selv spørgsmålene: Hvilke adgange, interesser og mål har personerne i mit netværk og kan jeg her byde ind? Kender personerne i mit netværk mine mål/planer? Lav gerne en netværkslogbog, hvor du beskriver, hvem du vil i kontakt med og hvorfor. Sørg evt. for at notere dig, hvornår I sidst var i kontakt, og hvornår du eventuelt skal kontakte personen igen, således at du løbende er i dialog med dit netværk.

  Dine venner og bekendte vil gerne hjælpe. Men hvis du ikke fortæller dem direkte, at de gerne må kontakte dig, vil de fleste holde sig væk – af frygt for at komme til at såre dig.

  Netværket er en udveksling af informationer/nyttig viden

  At netværke handler om at dele og give informationer, tjenester, adgange og viden. Betragt netværket som en udveksling, hvor du giver og modtager. Giv ud af ”gaver” såsom opmærksomhed, links, billeder og anbefalinger, til alt lige fra en god bog, til en god restaurant. Vær i øjenhøjde med dem du netværker med, og stil dig til rådighed. Hvis nogen beder dig om hjælp – så hjælp dem. Det skaber sammenhold at give gaver, og du forstærker nærheden i dit netværk.

  Du kan for eksempel spørge ud i netværket:

  • Jeg synes, du arbejder for en spændende virksomhed. Hvordan er du havnet der?
    
  • Jeg kunne godt tænke mig at arbejde med opgaver inden for det område, du arbejder med. Hvad gjorde du for at komme til det?
    
  • Hvis jeg vil vide mere, hvem synes du så, jeg skal tales med?

  Hvordan netværker du effektivt

  Det kan være svært at begynde med at netværke, hvis du ikke har gjort dig klart, hvad målet med det er. Vær præcis med, hvad du ønsker dig. Er du specifik, er det lettere for dit netværk at hjælpe dig. Hvis dit mål er at få et nyt job, må du formidle, hvilket job du ønsker dig.

  Overvej hvilken kontaktform, der er mest naturlig i jeres relation – er det telefon, mail, kaffe eller noget helt fjerde? Og allervigtigst: Når du har været i kontakt med folk i dit netværk, så husk at følge op.

  Hvis dit netværk skal have værdi, skal du være villig til at investere tid i det. Dit netværk er din mulighed for, hele tiden at dreje din karriere i den retning, du ønsker det. Plej dit netværk, og vær opmærksom på, hvad du selv kan bidrage med. 

  Udvid dit netværk

  Bliv bedre til at tage kontakt. Vi er mange, som ikke bryder os om at være pågående og kontakte arbejdsgivere direkte. Det kræver overvindelse og forberedelse, men det bliver lettere med tiden.  Der findes efterhånden rigtig mange forskellige netværksgrupper og arrangementer, som er oplagte til netop dette.

  Find ud af hvad der passer dig bedst. Formelle netværk, såsom erfaringsgrupper, eller mere uformelle netværk. Er du mere til de uformelle netværk af mere social karakter, er det en god ide at opsøge disse via kollegaer – nye som gamle, venner, familie, naboer, nyere bekendtskaber, hobbyer, Facebook eller LinkedIn.

  Søg efter teori og materiale på internettet om netværk/Networking Husk at være opsøgende og nysgerrig, det er det bedste udgangspunkt, for at udvide dit netværk.

  Gode råd til networking:

  • Sørg for at være synlig i dit netværk
  • Deltag kun i netværk med folk, du synes om
  • Vær oprigtigt interesseret i relationerne
  • Lad netværkets interesse komme før egen personlige gevinst
  • Hav forstand på det, du taler om. Netværksmedlemmerne skal helst synes, at du er interessant og kvik
  • Vær generøs i din hjælp til andre og und dem succes
  • Ved at dele ud af dit netværk, udvider du også dit eget
  • Du kan godt være i flere netværk, men udlad at indgå i netværk med modsatrettede interesser
  • Bevar fortroligheden i netværket
  • Kom ud over barriererne – husk, at folk som regel gerne vil hjælpe

  Fordi du starter med at netværke, betyder det ikke nødvendigvis, at dit næste job kommer med det samme. Et netværk er en investering, som kan have stor betydning for resten af din karriere. 

  Kontaktperson:
  Storstrøms Forsikring

  Velkommen til Storstrøms Forsikring

  07. oktober 2021

  ”Vi er glade for, at Storstrøms Forsikring har meldt sig ind i FA, og at...