Søgefelt

Primære faneblade

  Hold pause

  Arbejdsmiljøblog

  Hold pause

  19. november 2014 - 14:00
  Tag korte pauser fra arbejdet, og lad tankerne flyve

  Let blikket fra pc-skærmen, gå over og hent en kop kaffe eller te, småsnak med kollegaer, sæt dig i et roligt hjørne og lad roen falde over dig et øjeblik. Det er alle gode og sunde forslag til, hvordan du selv og din arbejdsplads får mere ud af arbejdsdagen.

  En ny undersøgelse fra analyseinstituttet Wilke for Avisen.dk viser alarmerende høje tal omkring hvor mange ansatte der ikke holder pause i løbet af arbejdsdagen, også selv om de har krav på det.
  Hver fjerde af de spurgte holder sjældent eller aldrig pauser på jobbet. Læs mere om undersøgelsen her.

  Alle forskere og andre eksperter er enige om at det er en forkert udvikling, og set fra DFL's vinkel er den også både sundhedsskadelig og ulovlig. Hvis man ikke holder pauser fra sit arbejde hen over arbejdsdagen, så er der større risiko for at blive ramt af stress og lave fejl. I forsikrings- og pensionsbranchen, hvor der også løbes rigtigt stærkt, skal der ikke meget til før der sker et arbejdsmæssigt overload, som gør at flere og flere knækker halsen og går ned mentalt, fordi de simpelt hen ikke kan have mere i deres hoved.
  Det er som om der er skabt en kultur, hvor pauser er unødvendige og måske er lidt slapt eller pinligt, fordi du så ikke er "på".

  Hvordan ser det ud på din arbejdsplads?

  Er de obligatoriske formiddags- og eftermiddagspauser erstattet af mere uformelle pauser, eller i værste fald, slet ingen?

  Eller tager mange af kollegerne frokosten med op på etagen og hen ved skrivebordet, i stedet for at sidde i kantinen og have fokus på samværet med kollegaer og nydelse af maden? Eller bliver frokostpausen måske helt droppet?

  Brug pauserne fornuftigt

  Du behøver ikke at udvide frokostpausen med en lang gåtur, men derfor kan man jo godt tage en lille omvej tilbage fra kantinen, eller måske bruge nogle af de forslag som du kan finde på BAR-Fokas arbejdsmiljøside om pauser i ro.

  Så husk at løfte blikket fra skærmen, før du kaster dig over næste opgave.


  Fakta

  Hvor ofte holder du de pauser på jobbet, som du har krav på?

  Aldrig 4,8 procent

  Sjældent 20,0 procent

  Jævnligt 36,1 procent

  Altid (hver eneste arbejdsdag) 35,6 procent

  Ved ikke 3,5 procent

  Medvirkende i målingen: 575

  Kilde: Analyseinstituttet Wilke for Avisen.dk

   

  Uddrag fra Arbejdstilsynets bekendtgørelse om skærmarbejde:
  ”Arbejdet ved skærmterminal skal tilrettelægges således, at det daglige arbejde ved skærmterminalen regelmæssigt afbrydes af andet arbejde, eller hvor dette ikke er muligt, afbrydes af pauser, så sundhedsskadelige påvirkninger undgås."